20 Mac 2013

Allah Tahu.

[Gambar Google]


Baru-baru ni terpaksa berkelana sekejap ke bumi Selangor untuk membuat perkara yang aku tak suka buat tapi memang kena buat, meeting.

Al-kisah, terpaksalah duduk 4 hari kat sana mengadap kertas-kertas, dinding-dinding dan muka-muka yang sama selama hampir seminggu. Puas jugalah.

Bila balik dekat rumah, tiba-tiba terdengar fasal birthday. Aik..birthday siapa?

Aku pun check la balik, rupa-rupanya birthday mak aku sehari sebelum aku balik rumah. Punyalah sibuk sampai boleh lupa.

Aku pun merajinkanlah kaki aku untuk menapak cari sesuatu untuk mak aku dekat mall yang berdekatan dengan rumah aku. Main jalan je, tak tau apa nak dibeli untuk hadiah.

Bila sampai dekat mall, aku blur.

Apa yang nak dibeli? Dah pusing-pusing pun tak tau apa nak dibeli.

"Ya Allah, tolonglah jumpakan sesuatu yang boleh dibuat hadiah untuk mak"

Serius aku minta dengan Allah macam tu. Sebab memang tak tau nak belia apa, maklumlah tak berbini lagi. mana pandai nak beli barang perempuan. :)

Aku pun menambah langkahan aku terus masuk sampai ke dalam pasaraya 'The Store'. Kot-kot la ada benda yang nak dibeli. Tiba-tiba aku terfikir.

"Cari handbag je la"

Sekurang-kurangnya kalau dia dah ada, boleh tambah lagi pilihan dia nak guna. Pening jugalah nak cari handbag bagi orang yang tak ada pengalaman macam aku ni. Aku pun sambarlah satu mengikut citarasa aku dan mengikut kadar gaji aku.

Dekat rumah, aku menghulurkan hadiah aku dengan sedikit pesanan untuk mak aku. "Harga rahsia," kata aku sambil tersengih.

"Mak tengok brand dah boleh tau harga dia" balas mak aku sambil membuka plastik yang membalut handbag.

Mak aku tersenyum. Hati aku pun tersenyum.

"Mak memang suka brand ni la" sampuk kakak aku.

"Ye ke? Mujur ambil yang ni" aku lega.

"Mujur aok(awak dalam loghat pahang) beli handbag untuk mak. Handbag mak memang dah tak elok pun" sambung kakak aku lagi.

"La.." aku makin lega. Betul apa yang aku beli, main hentam je.

Aku pun terus pergi ke masjid memandangkan bilal dan melaungkan azan. Dalam kereta aku teringat.

"Aku punyalah blur nak beli apa tadi tapi bila aku berdoa minta dengan Allah, Allah bagi ilham tepat dengan apa yang mak aku perlukan"

Ya, aku teringat doa aku tadi. Dan ternyata Allah Maha Mendengar dan Maha Mengetahui.

Aku dapat ilham beli handbag yang memang mak aku tengah perlukan dan tepat pula dengan brand yang memang mak aku selalu guna. Padahal aku memang tak pernah tau brand apa handbag mak aku selama ni.

Lega.

Terima Kasih Ya Allah!

07 Mac 2013

Mulut Sampah

[Gambar Google]

Aneh mulut itu
Bicaranya lancar
Seninya manis
Semanis tebu di pinggir bibir
Sekali-sekala janji disembur
Berterabur..
Menabur atau melabur?
Entahlah..
Mungkin ada yang terhibur.

Lembutnya lidah tanpa tulang
Berbelit-belit, bercabang-cabang
Merodok-rodok, lompang.

Gagah pada bicaranya
Seni pada nadanya
Seolah tanpa cacat dan cela
Tapi
Hakikatnya
Penuh daki dan noda
Kotor penuh nista
Tapi aku pelik dan jelik
Masih ada yang percaya
Aduh..!
Mudahnya mencipta dosa
Mudahnya menerima dosa
Mudahnya menyebar dosa

Mulut yang aneh itu
Masih terus berbicara
Memimpin ke lembah durjana!

-fikirsekejap-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...